Συχνές ερωτήσεις

Το παιδί μου δεν είχε μέχρι τώρα επαφή με τη μουσική. Μπορεί να πάρει μέρος στις εξετάσεις επιλογής της Α΄ Γυμνασίου;

Βεβαίως και μπορεί να συμμετέχει και μάλιστα με τις ίδιες πιθανότητες με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Οι εξετάσεις επιλογής δεν απαιτούν κάποιες μουσικές γνώσεις.

Στις εξετάσεις επιλογής τα παιδιά που, έστω και προαιρετικά, εξετάζονται σε κάποιο μουσικό όργανο έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας;

Όχι γιατί:

Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) όσων εξετάζονται στα 5 υποχρεωτικά θέματα βγαίνει σαν άθροισμα όλων των βαθμών δια 5.

Ο Μ.Ο. όσων θα εξεταστούν και σε κάποιο όργανο βγαίνει σαν άθροισμα των βαθμών των 6 θεμάτων δια 6. Και επειδή το ζητούμενο επίπεδο για το όργανο είναι αυτό Κατωτέρας Σχολής δεν είναι βέβαιο ότι ο βαθμός του θα είναι τέτοιος που θα αυξήσει το Μ.Ο.

 

Στο παιδί μου αρέσει η ασχολία με τη μουσική χωρίς όμως να θέλει Ανώτερες Σπουδές σε κάποιο Μουσικό ΑΕΙ ή να γίνει μουσικός. Έχει θέση στο μουσικό σχολείο;

Φυσικά και έχει θέση. Απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου σπούδασαν γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, μηχανικοί κ.λ.π. Τα μουσικά σχολεία φτιάχτηκαν για αυτούς που αγαπούν τη μουσική. Και τέλος πάντων όπως λέει και ο σοφός λαός: “Μάθε τέχνη κι άστηνε …”

Στις μέρες που ζούμε η αγορά ενός μουσικού οργάνου είναι ένα επιπλέον έξοδο. Το παιδί μου πρέπει να έχει το δικό του όργανο;

Αν θέλει να γίνει καλός σε κάποιο όργανο η απάντηση είναι ναι πρέπει να αγοράσει. Αν δεν τον ενδιαφέρει αυτό μπορεί να βολευτεί με κάποιο φθηνό όργανο ή να δανειστεί και από το σχολείο εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

 

Εντάξει στο μουσικό γίνονται μουσικά μαθήματα. Με τα άλλα μαθήματα τι γίνεται;

Το μουσικό είναι πάνω από όλα ένα κανονικό Γυμνάσιο και Λύκειο με όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού που έχουν και τα υπόλοιπα σχολεία της πατρίδας μας. Μια ματιά στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των μουσικών σχολείων θα σας πείσει.

Πώς γίνεται η μεταφορά των μαθητών;

Η μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο είναι δωρεάν. Για τους τρόπους μεταφοράς μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ.

Σχ. Πρέσβεις του Ε.Κ.

Σεπτέμβριος 2022
ΔΤΤΠΠΣΚ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930